Een simpele routine voor de ochtend

 

Hoe verleidelijk het ook klinkt om nog vijftien minuten langer in bed te blijven liggen, kan je dat kwatiertje beter besteden aan het verzorgen van je huid. Met het drukke leven van tegenwoordig heeft niemand tijd om elke ochtend tien verschillende producten te gebruiken. Daarom besloot ik voor jullie een simpele routine samen te stellen waar je in een paar minuten doorheen kan - die tram gaat namelijk niet op jou wachten!

 

Reiniging

De belangrijkste stap is reinigen. Na een nacht lang geslapen te hebben heeft je huid de mogelijkheid gehad zichzelf te herstellen, vernieuwen en verzorgen. Dit resulteert 's ochtends vaak in een wat vettere huid en dode huidcellen die wel weggewassen moeten worden. Afhankelijk van je huidtype kan je een hydraterende of juist wat grondigere reiniger gebruiken.

 

Ik gebruik zelf de Fajah Anti-Shine Cleansing Gel, die mijn poriën verkleint en mijn huid matteert zonder deze uit te drogen of te irriteren. 

 

Toner 

Je zou het niet denken, maar toner (ook wel tonic of lotion genoemd) is essentieel voor een goede huid! Toner herstelt namelijk de zuurgraad van je huid. De ideale zuurgraad, ook wel pH-waarde genoemd, van de huid is 5.5. Reinigers kunnen de zuurgraad van de huid veranderen, en alhoewel de huid dit zelf ook weer kan neutraliseren, kan dit proces uren duren. In de tussentijd is de huid vaak rood, overmatig droog of juist overmatig vettig. Toners zijn ontwikkeld om deze pH-waarde sneller te herstellen en de huid te balanceren. Een huid met een normale zuurgraad is beter bestand tegen bacteriën en ziet er bovendien veel beter uit!

 

Tip! Die vroege ochtenden zijn niet niks… Ook zo'n last van donkere kringen en wallen? Gebruik een oogcrème voor een frisse en wakkere blik! Bovendien werkt oogcrème ook preventief voor rimpels, en voorkomen is altijd beter dan genezen!

 

Verzorging

Het verzorgen van de huid gaat in twee stappen: hydrateren en voeden.

 

- Hydrateren heeft vooral zin bij een vochtarme huid, deze is te herkennen aan een 'trekkerig' gevoel vlak na het wassen van je gezicht. Hydratatie is simpelweg het herstellen van de vochtbalans in de huid. Een huid die goed gehydrateerd is, ziet er soepel en jong uit. 


- Voeden is meer voor de droge huid, deze is te herkennen aan droge, ruwe plekjes en bijvoorbeeld schilfertjes aan het oppervlak van de huid. Met voeden breng je verzorgende, vette ingrediënten aan op de huid om de buitenste huidlaag aan te sterken en af te sluiten (van bijvoorbeeld vochtverlies). Hoe droger de huid, hoe dikker de crème.


- Als je een vette huid hebt, heb je baat bij een hydraterende, matterende verzorging voor overdag en licht verzorgende crème voor 's nachts. Zo houdt je de huid in balans. Dehydratie maakt acne en irritatie vaak alleen maar erger, en producten op olie-basis (alhoewel je deze wel licht moet aanbrengen) helpen 's nachts vaak de huideigen productie van olie te balanceren. 


- Een gemengde huid is een combinatie van een droog gelaat met vette t-zone. Een gemengde huid heeft zowel hydratatie als voeding nodig.

 

Met deze drie stappen vorm je de basis voor een gezonde, zuivere en verzorgde huid. Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt! 

 

Liefs,
Fajah