Huidtype

Er zijn verschillende huidtypes met elk eigen behoeftes. Het is daarom belangrijk dat huidverzorging goed aansluit op wat de huid nodig heeft. In de blogpost van vandaag leg ik jullie uit hoe je huidtypes kan herkennen en hoe je deze moet verzorgen.  

 

Normale huid

 

Een normale huid zit tussen een droge en vette huid in, wat betekent dat het eigenlijk geen van beide is. Omdat de huid niet vet is, zijn de poriën niet vergroot. Maar omdat de huid ook niet droog is, heb je ook geen last van schrale plekjes of wangen.

 

Kortom, een normale huid heeft eigenlijk zelden last van problemen. Maar, een normale huid komt dan ook niet zo vaak voor. Als je ervan overtuigt bent dat je toch een normale huid hebt, is het belangrijk dat je deze alsnog goed verzorgd – een normale huid heeft namelijk wel gewoon aanleg tot rimpelvorming. Een milde reiniger gevolgd door een hydraterende én verzorgende dagcrème is essentieel. 

 

Droge huid

 

Een droge huid is, zoals je al verwacht, droog. Dit betekent dat de huid simpelweg vet mist. Vet bevindt zich in de bovenste huidlaag en beschermt de huid tegen vochtverlies en uitdroging. Dankzij vet ziet de huid er mooi en glimmend uit. Een droge huid is te herkennen aan droogtelijntjes en vroegtijdige rimpelvorming.

 

Belangrijk voor de droge huid is goede verzorging. Een hydraterende, maar voornamelijk vette crème zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd en verzorgd wordt.

 

Vette huid

 

Bij een vette huid is er overproductie van talg. Talg wordt aangemaakt door talgklieren. Een teveel aan talg leidt tot grove poriën en een glimmende huid. Een vette huid kan ook plaatselijk voorkomen, zoals bijvoorbeeld op de t-zone (voorhoofd, neus, kin). In dit geval heb je last van een gemengde huid.   

 

Als je wel een vette huid heb, is het belangrijk dat je de huid op je juist manier behandeld om het te balanceren. Te agressieve, uitdrogende producten kunnen juist leiden meer productie van vet (omdat de huid zichzelf gaat beschermen tegen uitdroging) [2], maar een product met een grote hoeveelheid vette bestanddelen kan ook voor te veel vet op de huid zorgen.

 

Reinig de huid goed met cleansing gel en toner en verzorg met een hydraterende, olie-vrije crème. 

 

Gemengde huid 

 

De gemengde huid is zowel droog als vet. Het vette gedeelte is vaak de t-zone, dit zijn het voorhoofd, de neus en de kin. Droge plekken bevinden zich vaak op de overige delen van het gelaat. De grootste behoefte van deze huid is balans – iets wat de huid hydrateert en voedt, maar ook de t-zone matteert.

 

Multimasking is een trend waar de gemengde huid wat aan heeft, hierbij breng je een kleimasker aan op de t-zone en een voedend masker op de overige plekken. 

 

Gevoelige huid

 

Een gevoelige huid reageert snel op externe factoren en irriterende producten; wisseling van seizoenen of een fietstocht door de wind kan de huid al irriteren.Ook werken producten met zeep, alcohol of synthetisch parfum vaak niet mee.

 

De huid is te herkennen aan roodheid en snelle reactie op cosmetica. Als je dit huidtype hebt is het is belangrijk de juiste producten te gebruiken die de huid kalmeren, verzorgen en herstellen. Producten die hypoallergeen zijn, zoals die van mij, kunnen in dit geval helpen.

 

Vochtarme huid

 

Alhoewel dit een huidaandoening is [1], wilde ik dit onderwerp toch even belichten. Een vochtarme huid heeft vaak genoeg vet om zich te beschermen, maar te weinig hydratie (vocht). Je herkent deze aandoening aan een 'trekkerig' gevoel. Zoals in onze vorige blogpost besproken is het drinken vanaf water erg belangrijk. Als dit in orde is maar u nog steeds last heeft van een vochtarme huid, is het tijd om de huidverzorging erop aan te passen.

 

Ingrediënten die een vochtarme huid kunnen verhelpen zijn glycerine, aloë vera, vitamine C en hyaluronzuur [1]. Heeft u naast een vochtarme huid ook nog een droge huid? Zorg dan dat u de routine afsluit met een vette crème om de huid ‘af te sluiten’.  

 

Succes!

 

Liefs,
Fajah[1] http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/beauty/158956-huid-huidtype-huidconditie-en-huidziekten.html

[2] http://www.skinnovators.com/huidtypes/vette+huid