Bij een allergische reactie reageert het immuunsysteem op voor het lichaam niet-schadelijke stoffen. Erg vervelend, maar nog vervelender is het wanneer jouw baby een allergische reactie krijgt. Dit levert immers vaak een huilerige baby op. Een allergie kun je niet voorkomen, maar je kunt de risico’s wel tot een minimum beperken. FAJAH geeft je 5 natuurlijke tips om de kans op een allergische reactie bij jouw baby te verkleinen.

Gebruik speciale producten voor baby’s

De babyhuid is veel kwetsbaarder dan de huid van een volwassene: de huid is dunner, het pigmentsysteem is nog niet geheel ontwikkeld, transpiratie- en talgklieren werken minder hard dan bij een volwassene en de barrièrefunctie is nog niet ‘af’. Hoe lekker je het ook vindt als je baby heerlijk ruikt – en dan niet naar het luchtje van de bekende babymerken – gebruik absoluut geen douchegels of bodylotions die niet speciaal voor de babyhuid zijn ontwikkeld. Zo voorkom je de ontwikkeling van een contactallergie op jonge leeftijd

Gebruik hypoallergene, natuurlijke produten

Zoals de term hypoallergeen al zegt, zorgen hypoallergene producten ervoor dat de kans op een allergische reactie vermindert. In hypoallergene producten wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van ingrediënten die een allergische reactie kunnen opleveren. Het kan nooit helemaal worden uitgesloten dat een baby een allergische reactie krijgt van een hypoallergeen product, maar de kans is vele malen kleiner dan bij normale (baby)producten.

Daarnaast is het gebruik van natuurlijke producten een goede aanvulling op de hypoallergene eigenschappen. Op deze manier verklein je de kans dat je baby allergisch reageert op synthetische stoffen die in niet-natuurlijke producten worden gebruikt.

Was je baby niet te vaak

Baby’s zweten veel minder dan een volwassene en ze komen (meestal, hopelijk) ook niet in aanraking met erg vieze voorwerpen, of voorwerpen waar veel mensen aan hebben gezeten. Het is dan ook helemaal niet nodig je baby elke dag te wassen. Zorg dat de billen goed schoon zijn en was deze eventueel met een washandje met wat milde reinigingsgel en lauwwarm water. Twee keer in de week in bad is zeker in het eerste jaar voldoende. Zo voorkom je overmatig wassen en beschadigt de huid van je baby niet. Dit zorgt ervoor dat de al beperkte barrièrefunctie van de huid optimaal zijn werk kan doen.

Zorg voor hydratatie en de juiste luchtvochtigheid

Wanneer de luchtvochtigheid in huis te laag is en er dus een droge lucht hangt, kan het zo zijn dat de huid van je baby sneller uitdroogt. Een droge huid kan extra gevoelig reageren op irriterende situaties, zoals kleding, verzorgingsproducten en voedingsmiddelen. Zorg daarom voor een goed hydraterende, natuurlijke bodylotion en de juiste luchtvochtigheid in huis.

Wat is jouw tip om een allergische reactie bij jouw baby te beperken?